Pénteken kezdődik a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XII. kiadása Gyergyószentmiklóson.

Még 1978-ban rendezték meg Sepsiszentgyörgyön az I. Kollokviumot, amelyen az akkori hat romániai magyar színházon, illetve tagozaton kívül részt vett a nagyszebeni és a temesvári német színház, valamint a bukaresti zsidó színház. Az 1980-ban szintén Sepsiszentgyörgyön megrendezett II. Kollokviumon néhány félhivatásos népszínházi együttes is részt vett a programban. A kétévente tervezett rendezvénysorozat azonban ekkor megszakadt, és a III. Kollokviumra csak 1992-ben került sor. 

2001-től a gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház rendezi meg a Kollokviumokat. Kétévente sorra kerülő fesztivál koncepciója változatlan: a Romániában működő valamennyi kisebbségi színház részt vesz rajta – többségükben magyar társulatok. Ebben az évben egyedül a bukaresti zsidó színház marad távol a rendezvénytől, hisz épp a kollokviummal egyidőben rendez saját fesztivált.

A Kollokvium kezdetén nyílik a Figurát alapító Bocsárdi László művészetéről szóló kiállítás, melyet Török Réka jelmeztervező állított össze. Pénteken mutatkozik be a Csíki Játékszín (Egressy Zoltán: Portugál) és a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Homemade – a Szüleink projekt előadása).

Szombaton a Kollokvium két vendége mutatkozik be: az Újvidéki Színház (Fekete) és a budapesti Káva Kulturális Műhely (Lady Lear). Vasárnap kerül sor a Kézdivásárhelyi Városi Színház (Kiss Csaba: Skandináv lottó) és a szebeni Radu Satanca Színház német tagozatának előadására (Alan Ayckbourn: Kígyó a fűben).

A fesztivál az egész jövő héten folytatódik, többek között a székelyudvarhelyi, nagyváradi, temesvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi magyar társulatok, az Ariel, a Váróterem Projekt és a Yorick Stúdió előadásai kerülnek bemutatásra.

 

2017. október 10.