Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale – organizat din doi în doi ani de către Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni – este festivalul teatral multicultural al Ardealului ce se poate mândri cu o istorie de mai multe decenii.

Prima ediție a fost organizată la Sfântu Gheorghe în anul 1978. Următoarele două, cea din 1980, respectiv 1992, au fost orgnizate tot aici, după care, s-a părut, că seria festivalului se încheie aici. Cea de-a patra ediție s-a lăsat așteptată aproape un deceniu. În anul 2001, Departamentul pentru Relațiile Interetnice al Guvernului României a inițiat reînnodarea evenimentului.

În acel moment, au funcționat în țară zece teatre minoritare: șapte maghiare, două germane și una evreiască. Aflată sub conducerea lui Szabó Tibor András, instituția Teatrului Figura Stúdió își aniversase abia zece ani de funcționare și era inregistrată ca fiind cea mai mică instituție teatrală minoritară din țară. În ciuda acestui fapt, micul colectiv al instituției a hotărât – drept consecință a faptului că niciun alt teatru nu și-a asumat responsabilitatea de organizator - să creeze tradiția Colocviului la Gheorgheni.

Cu toate că timpul aflat la dispoziție a fost mult prea scurt, drept rezultat al unui ferm devotament, în anul 2001, s-a deschis la Figura, cea de-a patra ediție a festivalului.

Una dintre cele mai importante inovații ale ultimelor ediții este faptul că, pe lângă teatrele profesioniste, organizatorii invită trupe de teatru independente, dar și teatre minoritare de peste hotare (Teatrul Maghiar de Stat Illyés Gyula Beregovo, Teatrul Rrom Cinka Panna, Cervinus Teatrum din Szarvas).

Programul cuprinde astfel, de regulă, 23 de spectacole, lansări de carte, concerte, târg de cărți și workshopuri, încercând să arătăm prin ele ce înseamnă să te naști, în ziua de azi, în mijlocul unei comunități minoritare și care sunt elementele ce conferă statut special existenței noastre central-europene.

 

Spectacolele următoare

Programul detaliat >>